Aktualności
- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Dla mieszkańca
- Aktualności
Nagrody ekologiczne UE
29 marca 2022
Nagrody mają wyróżnić najlepsze i najbardziej innowacyjne podmioty ekologiczne przyczyniające się do zmniejszenia wpływu rolnictwa na środowisko i klimat, a także do realizacji unijnej strategii na rzecz bioróżnorodności 2030 i strategii „od pola do stołu”. Po raz pierwszy nagrody te zostaną przyznane w 2022 r.
Konkurs obejmuje 8 nagród w 7. kategoriach:
Nagrody mają charakter niefinansowy i zostaną wręczone 23 września, w Dniu Rolnictwa Ekologicznego w UE.
Kto może się zgłosić?
Osoby/podmioty lub instytucje działające w ekologicznym łańcuchu wartości, z ciekawym projektem, który zwiększa przystępność cenową lub dostępność produktów ekologicznych w UE. Promotorzy projektu muszą mieć siedzibę lub miejsce zamieszkania w UE. Zgłoszenia projektów należy wysyłać w jednym z języków urzędowych UE, a same projekty muszą być realizowane w UE.
Więcej o nagrodach na stronie Organizatora.
- Najlepszy rolnik ekologiczny (mężczyzna i kobieta): certyfikowany zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.
- Najlepszy region ekologiczny
- Najlepsze miasto ekologiczne
- Najlepszy biookręg ekologiczny: biookręg to obszar geograficzny, na którym rolnicy, społeczeństwo, operatorzy turystyczni, stowarzyszenia i organy publiczne zawierają porozumienie o zrównoważonym zarządzaniu lokalnymi zasobami zgodnie z zasadami i praktykami produkcji ekologicznej.
- Najlepsze MŚP ekologiczne: przedsiębiorstwo certyfikowane zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2018/848, zgodne z definicją MŚP (przedsiębiorstwo zatrudniające mniej niż 250 osób, którego roczny obrót nie przekracza 50 mln euro lub którego bilans nie przekracza 43 mln euro) i prowadzące w 100 proc. produkcję ekologiczną (rozumianą jako produkty ekologiczne lub produkty w okresie konwersji).
- Najlepszy sprzedawca detaliczny żywności ekologicznej: przedsiębiorstwo certyfikowane zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2018/848, oferujące w sprzedaży w 100 proc. produkty certyfikowane jako ekologiczne (rozumiane jako produkty ekologiczne lub produkty w okresie konwersji; z wyłączeniem produktów niespożywczych lub produktów spożywczych, które nie są dostępne w wersji ekologicznej).
- Najlepsza restauracja ekologiczna: oferująca w swoim menu w 100 proc. produkty certyfikowane jako ekologiczne (rozumiane jako produkty ekologiczne lub produkty w okresie konwersji), w miarę możliwości (zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2018/848).
Nagrody mają charakter niefinansowy i zostaną wręczone 23 września, w Dniu Rolnictwa Ekologicznego w UE.
Kto może się zgłosić?
Osoby/podmioty lub instytucje działające w ekologicznym łańcuchu wartości, z ciekawym projektem, który zwiększa przystępność cenową lub dostępność produktów ekologicznych w UE. Promotorzy projektu muszą mieć siedzibę lub miejsce zamieszkania w UE. Zgłoszenia projektów należy wysyłać w jednym z języków urzędowych UE, a same projekty muszą być realizowane w UE.
Więcej o nagrodach na stronie Organizatora.